İÇ VE DIŞ PARAZİT TEDAVİSİ KORUNMASI

İç ve dış parazit tedavileri korunması evcil hayvanlar için çok önemlidir. Parazitler her mevsim farklılık göstererek evcil hayvanlarımızın sağlığında tehlike oluştururlar. Özel ilaçlar, aşı uygulamaları, düzenli, bakım ile can dostlarımızın yaşam kalitesini arttırmaktayız.

Hayatlarını evcil dostlarımızla paylaşan kişilerin en çok akıllarına takılan sorulardan birisi “Evcil dostumdan bana bir hastalık geçebilir mi?’dir. Sakarya Nöbetçi Vetroyal Veteriner Kliniği olarak bizim asıl görevimiz hayvan sağlığı olsa da, insan sağlığını korumakta görevlerimiz arasındadır. Bu nedenle hayvanlardan insana geçebilen hastalıklar (zoonoz) için gerekli önlemler almamız gerekmektedir. Bu önlemlerin içinde en önemlisi düzenli iç dış parazit aşılarının(Antiparaziter uygulama) yapılmasıdır.

Antiparaziter uygulama ile ya da toplumda bilinen diğer adıyla  iç  dış parazit aşısı ile  canlının iç organlarına veya deri üstü bölgeye tutunarak yaşamlarını idame ettiren, aynı zamanda tutunduğu canlıya hayati zararlar veren parazitlerin önüne iç dış parazit aşı uygulaması ile geçilebilmektedir.

Evcil dostlarımızda iç parazit bulaşma yolları parazit türü doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bazı iç parazitler anne sütüyle ya da gebelik sürecinde göbek bağı yoluyla bulaşırken bazı iç parazitlerin dışkı yoluyla bulaşabildiği bilinmektedir. Bazı iç parazitler, topraktan, çiğ tüketilen besinlerden, bitkilerden ve hatta içilen sudan bulaşabilir. İç parazitlerin bulaş mekanizmaları çok çeşitli olduğu için dostlarımızın iç parazit aşılarının ihmal edilmemesi gerekir. Sakarya acil veteriner kliniği olarak önerimiz kedi ve köpeklerde iç parazit aşılarının düzenli olarak tekrarlanmasıdır. Yavruluk döneminde bağışıklık sistemlerinin zayıf olması iç parazitlerin neden olduğu sorunların ciddiyetini artırabilir.

Kedi ve köpeklerde en sık görülen iç parazitler şu şekilde sıralanabilir:

Yuvarlak  Solucanlar: Bu grupdaki parazitler sık görülen iç parazit çeşitleri arasında yer alır. Dış ortamlarda da varlıklarını sürdürebilen bu parazitler enfekte olan anne kedi ve köpeklerden göbek kordonu yolu ile yavrulara geçebilirler. Aynı şekilde anne sütü ile yavrularda da  parazit oluşumuna yol açabilirler. Yetişkinlerde daha az belirtilere neden olan bu parazit türü,  yavrularda ciddi belirtilerle etkisini gösterebilir.

Kancalı Kurtlar; Kedi ve köpeklerin sindirim sisteminde yaşarlar. Kancalı kurtlar bağırsak duvarına yapışarak ; bağırsak iltihabına, kansızlığa, kanamaya ve kilo kaybına neden olurlar. Bazı kancalı kurtlar insanlara da geçebilir, yani zoonoz özelliğe sahiptir.

Tenyalar: Halk  arasında yassı solucan olarak da bilinen tenialar , kedi ve köpeklerde  yaygın olarak görülen iç parazitlerdir. ince basırsaklarda yaşamlarını sürdürürler.  Bu parazitler dışkıda pirinç  tanesi şeklinde görülebilirler. Dışkılama esnasında anüs kenarındaki tüylere tenia yumurtası yapışır. Bu tüyler, insanlar tarafından yanlışlıkla yuttukları zaman kist hidatik denilen hastalığa se bep olurlar.

İç ve dış parazit belirtileri nelerdir

İç parazitler özellikle Yavru kedi ve köpeklerde ve özellikle  uzun süredir iç parazit uygulaması yapılmayan erişkinlerde parazit toksikasyonuna neden olabilirler.  Yavru kedi ve köpeklerde belirtiler daha belirgin ve değişik sekillerde olabilmektedir. Bu belirtiler arasında kanlı yada mukuslu dışkı, karında şişlik, kusma, tüy yapısında bozukluk , kabarık tüy örtüsü, deride kızarıklık ve kaşıntı sayılabilir.

İç  Dış Parazit Aşısı Ne İşe Yarar?  Ne sıklıkla parazit aşısı yaptırmalıyım?

Kedi ve köpeklerde  antiparaziter  sağaltım  son derece önemlidir . Sakarya Veteriner Vetroyal Antiparaziter sağaltımı ile dostlarımızın vücüdunda yaşayan tüm parazitler vücuttan uzaklaştırılarak evcil dostlarımıza sağlıklı bir yaşam sunarız. Bilinenin aksine iç dış parazit aşıları sadece dostlerımızın saglığını korumak için degil,  ayrıca kendi saglığımız içinde çok önemlidir. Hem kendimizi hemde evcil dostlarımızı parazitlerden  korumak için evcil dostlarımızın antiparaziter uygulamalarının  mutlaka 2 ayda bir düzenli olarak  yapılması gerekmektedir. Havaların sıcak olduğu ve pire, kene problemlerinin sık yaşandığı sıcak mevsimlerde dış parazit ilaçları ayda bir dostlarımıza uygulanması  gerekmektedir.

 

Nöbetçi Veteriner Vetroyal Veteriner Klinik tüm dostlarımıza güvenle ve şefkatle 7/24 hizmet vermektedir.